top of page

Agathe Ensemble

Door deze verschillende bezettingen wil het ensemble een groter en breder publiek bereiken, en tevens een spannend en divers repertoire ontsluiten.

Op dit moment zijn er 3 actieve groepen: Strijkkwartet, Viool&Cello Duo en Cello Duo. Alle groepen ontwikkelen en voeren op regelmatige basis hun eigen programma’s uit.

Andere Agathe ensembles duiken op, op verzoek of op initiatief van de leden.

Agathe Strijkkwartet

Violisten Aleksandra Kwiatkowska en Ella van der Mespel, altviolist Almudena González-Regueral en cellist Iván Nogueira vormen het Agathe Strijkkwartet. Het plezier om samen muziek te maken bracht ons op het punt om nog ambitieuzer te worden en naar hoogstaande concerten in inhoud en uitvoering streffen. Agathe Strijkkwartet maakt onlangs deel uit van de evenementen Candlelight in Amsterdam en heeft hun eigen concertserie gelanceerd, genaamd String Up! - Vivaldi, Mozart, Beethoven. In 2023 zal het Agathe Strijkkwartet hun eerste studio album uitbrengen: Intimate Sketches. Op deze werk brengt het kwartet muziek van componisten Janáček, Bartók en Sjostakovitsj uit. Deze muziek, die oorspronkelijk voor piano ontstond, wordt voor de eerste keer met strijkers opgenomen. Op deze manier wilt Agathe met hun persoonlijke zich de muziek van deze oosteuropeese masters herontdekken. De release van het album is op Oktober 2023 gepland.

Agathe String quartet_Karen-van-Gilst_280222_hr_01.jpg

Agathe Duo - viool&cello

Het duo Viool en Cello is een zeer uitzonderlijk duo vanwege de schoonheid en het volledige scala aan mogelijkheden die beide snaarinstrumenten bieden. Maar tegelijkertijd is het voor zowel componisten als uitvoerders zeer uitdagend om texturen en harmonieën te creëren die normaal gesproken met een volledig strijkkwartet of een piano worden geleverd. Grote componisten hebben voor dit soort ensembles geschreven, zoals Haydn, Ravel, Halvorsen, Gliere, of Vasks. Hun werken zijn vaak zeer virtuoos, wat een hoge instrumentale vaardigheden en goed muzikaal vakmanschap vereist. Aleksandra en Iván verkennen en bewerken ook graag muziek die traditioneel door andere instrumenten wordt gespeeld, zoals de duo's van Beethoven, oorspronkelijk voor klarinet en fagot, of de Roemeense Volksdansen van Bartok , geschreven voor strijkorkest. Ze zijn ook geïnteresseerd in Tango en Keltische folk, waarmee ze een groot spectrum aan muziekstijlen afronden.

Agathe Viool Cello Duo.jpg

Agathe Cello Duo

Uit het Agathe Ensemble ontstaat het Agathe Cello Duo, bestaande uit Iván Nogueira en Pau Marquès. Een mooie en compacte combinatie, waarbij beide spelers gelijke rollen kunnen spelen door continu melodieën of baslijnen uit te wisselen. Twee cellisten die in gesprek gaan, die elkaar kunnen uitdagen en inspireren.

Agathe Cello Duo.jpg

Projects and programs

Intimate Sketches
Agathe Debuut Album

In de afgelopen jaren zijn de Strijkkwartet en Viool&Cello Duo de kern van Agathe. De plezier en inspirerende tijd samen heeft hen gebracht tot een nieuwe leuke uitdaging: Agathe’s eerste studio album.

De album hebben wij "Intimate Sketches" getiteld. Wij brengen de muziek samen van 3 grote Oost-Europese componisten: Janáček, Bartók en Sjostakovitj. Het is vrij onbekende muziek die levenservaringen en diepe emoties vertelt. Hoewel andere stukken wat lichter zijn, ontleend aan de lokale volksmuziektradities. Een zeer gevarieerde en leuk programma.

Luister hier naar de muziek

Bestel het album: Intimate Sketches | Boekje & CD

Alle tracks, oorspronkelijk bedacht als pianominiaturen, worden voor het eerst door strijkers gespeeld en opgenomen. De nummers, met een gemiddelde lengte van slechts 1 minuut (!), zijn door Iván bewerkt, voor zowel het Strijkkwartet en Viool&Cello Duo.

De muziek wordt uitgebracht naast een geïllustreerd en ontworpen boekje door kunstenaar Roland Tóth. Dit boekje bevat niet alleen prachtige schetsen en illustraties geïnspireerd op de muziek, maar biedt ook boeiende achtergrondverhalen. Binnen de pagina’s van het boek zal de CD te vinden zijn.

Intimate Sketches_mockup-paperback-.png

Candlelight concerts

Agathe Ensemble werkt sinds 2022 samen met Fever aan een uniek concertformaat: Candlelight Concerts. Deze concerten vinden plaats in bijzondere locaties die verlicht zijn door honderden kaarsen. De programma's bieden een breed scala aan muziekgenres, van klassiek tot pop- en filmmuziek, inclusief eerbetonen aan artiesten zoals Coldplay, ABBA, Queen, Hans Zimmer, John Williams, Joe Hisaishi en nog veel meer.

Candlelight Concerts hebben de harten van het publiek wereldwijd veroverd, barrières doorbroken en klassieke muziek toegankelijk en aantrekkelijk gemaakt voor een breed publiek. Deze concertserie blijft het publiek boeien en laat een blijvende indruk achter op muziekliefhebbers. 

Agathe String Quartet_Candlelight.jpeg

CELLO by&for

CELLO by&for is het nieuw programma van het Agathe Ensemble, waarin de cello en de cellisten centraal staan.

De combinatie van 2 cello's in de afgelopen 300 jaar is grotendeels uitgebuit door de uitvoerders zelf, die als geen ander wisten hoe ze hun instrument op de mooiste en meest fascinerende manieren kunnen bespelen. Met dit programma verkent het Agathe Cello Duo de muziek van oude cellomeesters als S. Lee, G. Cervetto, D. Popper en F. Grützmacher. De geselecteerde muziekwerken, oorspronkelijk gecomponeerd voor Cello Duo, laten ons hun eigen unieke benadering van het instrument horen, hun emoties, humor en virtuositeit.

Daarnaast presenteren de artiesten ook hun persoonlijke visie op het instrument, met 2 nieuwe originele werken die ze zelf hebben gecomponeerd, geïnspireerd op verschillende Europese volksmuziektradities.

Agathe Cello Duo b4h.jpg

Translucent Strings

Translucent Strings is een van laatste producties van Agathe Ensemble. Muziek en beelden die verhalen willen vertelen.

Violist Aleksandra Kwiatkowska en cellist Iván Nogueira spelen een gevarieerd programma, muziek uit de 20e en 21 eeuw zoals "Castillo Interior” van P. Vasks en "Jiayou" van de Nederlandse jonge componiste Myrthe van de Weetering. Ook komen er Hongaarse en Roemeense nummers van B. Bartok, en argentijnse tango van C. Gardel. 

Muziek en beelden gaan hand in hand. Beeldend kunstenaar Efthymios Stravopoulos zorgt voor projecties die aan de sfeer passen, en de veerbelding van de luisteraar prikkelen. Tijdens het concert krijg de publiek aanwijzingen over de achtergrond van elk stuk muziek. Maar uitendelijk zal de publiek zelf door de klank en beelden de verhalen op een uniek manier ontdekken.

Translucent Strings is een productie van Agathe Ensemble, mogelijk dankzij de ondersteuning van Fonds Podium Kunsten.

Translucent Strings_Barthkapel Den Haag_Juni 2021.JPG
bottom of page