top of page
Dialoog met Willem Pijper
Dialoog met Willem Pijper

vr 21 okt

|

Batavierhuis - Rotterdam

Dialoog met Willem Pijper

Concert ihkv. "Willem Pijper, modernist in Rotterdam"

Registratie is afgesloten
Andere evenementen bekijken

Tijd en locatie

21 okt 2022, 20:00

Batavierhuis - Rotterdam, Pieter de Hoochweg 108, 3024 BH Rotterdam, Países Bajos

Over het evenement

In het najaar 2022 wordt er in Rotterdam ruim aandacht besteed aan de componist en schrijver Willem Pijper (1894-1947), die geldt als een van de grondleggers van het modernisme in Rotterdam.

Pijper woonde het grootste deel van zijn werkzame leven in Rotterdam. Van 1930, toen hij benoemd werd tot de eerste directeur van het Toonkunst Conservatorium tot zijn dood in 1947. Hij zorgt gedurende de jaren ’30 voor de aansluiting van de stad bij internationale modernistische tendensen.

Het Agathe Viool&Cello Duo (Hadewijch Hofland en Ivan Nogueira) speelt samen met pianist Panos Gklistis. Ze zullen een muzikale dialoog rondom de componist Willem Pijper uitvoeren. Het zijn Rotterdamse musici die gestudeerd hebben aan het Rotterdams conservatorium, en zij willen graag deze muziek een plaats te geven in de cultureel-muzikale agenda van deze stad. Het betreft een verdieping van de fundamenten van deze moderne, open, internationale, en avant-gardistische stad.

In de voorstelling “Dialogen met Willem Pijper” laten ze de muziek horen van werken van Willem Pijper en van componisten die een verbinding met Pijper hebben: Debussy, Ravel, en Jan van Gilse. Zodoende kan het publiek de muziek van Pijper beleven in al zijn facetten, evenals de verbinding tussen zijn muziek en zijn invloed en nalatenschap.

In het laatste deel van het programma wordt er een georganiseerde improvisatie rondom fragmenten van composities van Pijper, in dialoog met ons als musici van het Rotterdam van nu ten gehore gebracht.

Deel dit evenement

bottom of page